Етикети

, , , ,

28214VAMPIREСпоред вярванията на славянските народи, вампири ставали онези хора, които приживе били зли и жестоки или се занимавали с черна магия. Хората вярвали, че душите на тези мъртъвци се лутат между рая и ада.

Според други поверия, във вампири се превръщат самоубийците, тези, са се отметнали от своя кръвна клетва, както и децата, прокълнати от своите родители.

В Гърция вярвали, че вампири ставали убитите, за чието убийство не е отмъстено.

В Румъния съществувало поверие, че вампир ще стане мъртвецът, чийто гроб малко след погребение е прескочен от котка, куче, кокошка или друго животно. Всъщност тук теориите се разминават. Според някои прескачането от животно е причината мъртвецът да стане вампир, а според други – това е просто знак, че мъртвецът вече се е превърнал във вампир и скоро ще се надигне от гроба си.

Според други поверия, ако малко след погребение, някой стъпи върху гроба, мъртвецът ще се надигне да види кой го безпокои.

Най-разпространената теория е, че човек се превръща във вампир, ако бъде ухапан от такъв. Но и тук съществуват различни варианти. В книгата на Стефани Майър например, вампир се става, ако бъдеш ухапан и отровата се разпространи в тялото ти. След няколко дни зверски мъки, вече си се превърнал в безсмъртен.

Във филма „Интервю с вампир” заразяването отново става с ухапване. Но само ухапан, човек не се превръща във вампир. За да стане такъв, трябва самият вампир да му даде да пие от неговата собствена кръв. Процесът отново е представен като не много приятен, но доста кратък.

В книгата „Дневниците на вампира” Л. Дж. Смит също използва като основа този вариант на поверието, но го представя по още по интересен начин. Според нея първо те ухапва вампир, след това ти дава да пиеш от кръвта му, но и така все още не си безсмъртен. Такъв ставаш чак след като умреш и имаш в себе си достатъчно количество от кръвта на вампира. Процесът на ухапване и пиене на кръвта тук е описан като приятен.

Елизабет Костова в „Историкът” пък представя много интересна теория – човек става вампир, ако бъде ухапан три пъти. След първият път не се променя почти нищо, само от време на време започва да ти става лошо от слънцето и от остри миризми, като тази на чесън. След втория симптомите се влошават и може да получиш треска, а след третия вече си безвъзвратно заразен и ако не те пронижат с кол в сърцето, съвсем скоро се превръщаш във вампир.

Каква е истината, се надявам да не разбера никога… или всъщност…